آیا می دانستید نزدیک به ۲۰ درصد از کودکان خردسال و حتی کودکانی که به مدرسه میروند از دندانپزشکی میترسند؟ به عبارتی از هر پنج کودک، یک کودک حتی با تصور مواجه با دندانپزشک و نشستن روی یونیت دندانپزشکی، مضطرب میشود. از نظر علمی اضطراب، واکنش فیزیکی و عاطفی بدن انسان در مواجهه با موقعیتی است که مغز آن را خطرناک تصور میکند حتی اگر اصلاً خطرناک نباشد.
در این هنگام لازم است والدین هم نسبت به سلامت کودک خود حساس باشند و هم با تدابیری خاص ترس کودک را کاهش و از بین ببرند. در راهنمای زیر برنامهای برای کاهش ترس کودک از تجهیزات دندانپزشکی و به طور کلی دندانپزشکی ارائه دادهایم. اگر دنبال راهحلی برای آرامش کودک خود هنگام ویزیت دندانپزشک و معاینات منظم دندانپزشکی هستید مطلب زیر را از دست ندهید.
چرا کودک از دندانپزشکی می ترسد
بسیاری از کودکانِ سن مدرسه به دلیل تجربه ناخوشایندی که از مطبهای دندانپزشکی دارند، اضطراب دندانپزشکی را تجربه میکنند، اما بسیاری از خردسالان هم بدون دلیل مشخصی این ترس و اضطراب را دارند. در واقع خردسالان هنوز در مورد جهان و نحوه کارکرد آن میآموزند و بسیاری از مسائل برای آنها ناشناخته است.
بسیاری از مسائل برای کودکان فقط به این دلیل که بچهها در سنین پایین نمیتوانند همه چیز را درک کنند، ترسناک و دلهرهآور هستند. ممکن است یک کودک تا به حال به مطب دندانپزشکی نرفته باشد اما اگر در مهد یا مدرسه از دوستان خود داستانهای ترسناکی در این زمینه شنیده باشد احتمال دارد از مراجعه به دندانپزشک ترس داشته باشد.
اولین قدم برای مدیریت اضطراب در کودکان، شناسایی دلیل ترس آنها از دندانپزشک است. گاهی اوقات هیچ دلیل خاصی برای ترس کودک وجود ندارد. در زیر به بیشتر مواردی که باعث ترس کودک از دندانپزشکی میشود اشاره کردهایم:
۱. انسداد تنفس
گاه در هنگام معاینات دندانپزشکی و باز کردن دهان، تنفس کودک دچار مشکل میشود. این وضعیت به خصوص در کودکانی که از راه دهان تنفس میکنند بسیار ترسناک و دلهرهآور است چرا که میتواند تنفس معمولی را دشوار کند.
گاهی نیز گاز استریل و سایر ابزار دندانپزشکی که به مدت طولانی در دهان کودک قرار میگیرد تنفس را مشکل میکند. تمامی این موارد به خودی خود باعث ترس کودک از مراجعه به مطب دندانپزشکی میشوند.
۲. حس ضعیف بودن
دراز کشیدن روی صندلی دندانپزشکی با تصور اینکه دستان دندانپزشک به طور دائم در دهان شما باشد باعث ترس کودک میشود. در این حین کودک احساس میکند که روی اتفاقات بد کنترلی ندارد و اگر صدمهای دید و یا راه تنفسش مسدود شد نمیتواند از خود مراقب کند. در این حین همکاری دندانپزشک برای ایجاد احساس آرامش در کودک موثر است. اینکه دندانپزشک راهکارهایی به کودک ارائه دهد و به او این اطمینان خاطر را بدهد که همه چیز تحت کنترل است و اتفاق بدی نمیافتد اغلب کمک کننده است.
۳. درد
گاهی اوقات کودک به واسطه اینکه در مراجعات قبلی دندانپزشکی، درد را تجربه کرده است از مراجعه مجدد به دندانپزشکی هراس دارد. در این زمان باز هم کمک دندانپزشک و استفاده از مواد بی حسی موثر و حتی استفاده از قرصهای آرام بخش با نظر دندانپزشک کمک کننده است.
۴. ترس بدون دلیل
گاهی اوقات کودک بدون دلیل از دندانپزشکی میترسد. جالب است بدانید که کودکان از موارد ناشناخته میترسند و اگر بار اول باشد که به دندانپزشکی مراجعه میکنند به دلیل اینکه تصوری از دندانپزشکی ندارند دچار ترس و دلهره میشوند به عبارت سادهتر نمیدانند چه چیزی در انتظار آنهاست که همین باعث ترس آنها میشود.
گاهی اوقات کودکان از اطرافیان و یا کودکان دیگر داستانها و یا تجربیات دردناک درباره درمانهای دندانپزشکی شنیدهاند و یا شاید به صدای تجهیزات دندانپزشکی و بوهای ناشی از مواد استفاده شده در فرآیند درمان احساس بدی دارند که در این صورت با کمک دندانپزشک میتوان ترس بچه از تجهیزات دندانپزشکی را کاهش داد.
به طور کلی میتوان گفت که ترس از ناشناختهها یکی از دلایل اضطراب و ترس کودک از وسایل دندانپزشکی و درمانهای دندانی است.
اگر در مورد سلامت دهان و دندان کودکتان سوالی دارید یا برای رزرو قرار ملاقات نیاز به کمک دارید، همین امروز با ما تماس بگیرید!
تلفن تماس کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم سیفی: ۰۲۱۴۴۴۵۲۵۴۴
بدون دیدگاه